De beste en goedkoopste van Nederland! | Vraag nu een vrijblijvende offerte aan | Tel: 026 311 44 66 | Email: info@adfoloyalty.nl

De beste en goedkoopste van Nederland!

Home E Blog E Waarom jij als vormgever Blender moet leren
Waarom jij als vormgever Blender moet leren
Koen Sweers

Blender, een gratis en open-source 3D-software dat eigenlijk flink wordt onderschat, vooral omdat het gratis is. Tien jaar geleden was Blender in vergelijking met de grote jongens zoals Cinema 4D en 3DS Max, niet al te best. Maar met de updates van de afgelopen jaren denk ik echt dat Blender misschien wel de industriestandaard kan worden onder film- en gamestudio’s voor VFX, simulaties, 3D-modelling, animatie, rendering en zelfs video-compositing. Er zijn zoveel mogelijkheden dat ik na ruim 1300 uur gebruik waarschijnlijk nog niet eens 10% van alle mogelijkheden heb ontdekt. De community is echt enorm en met de vele actieve ontwikkelaars en gebruikers komt er regelmatig een nieuwe update uit die Blender nog beter maakt.

Als vormgever vind ik dat het leren van Blender zeker interessant voor jou kan zijn. Met basiskennis kun je met hele simpele 3D-objecten, zoals tekst of characters, jouw ontwerp naar een veel hoger niveau tillen en de klant ‘WOW’ laten zeggen. Als je op YouTube zoekt naar Blender lessons, dan kom je al snel de welbekende Donut tegen van Blender Guru. Handig om die eens te bekijken, maar wat mij enorm heeft geholpen was vooral deze video. Ik raad aan om die ook door te nemen.

Klaar met de lessen? Dan heb ik hier een lijstje met handige websites en tools die ik zelf heel vaak gebruik.

  1. Node Wrangler – Heel handig om te weten!
  2. Camera Shakify – Een simpel maar erg effectieve gratis camera motion plugin. Heel handig voor video’s.
  3. Poly HavenGratis superkwaliteit PBR textures, maar ook HDRI’s en zelfs een selectie 3D-modellen.
  4. Images as Planes – Een gratis plugin om afbeeldingen als planes te importeren. (TIP: Kijk ook Ian Hubert’s Lazy Tutorials en bekijk ook zijn Patreon voor hele lange en nuttige videos!)
  5. Polycam – Een gratis app voor fotogrammetrie. Hiermee kun je real-life objecten ‘3D scannen‘ en het 3D-model hiervan downloaden! Handig om producten tot leven te brengen! Polycam heeft ook een grote 3D-bibliotheek waar jij 3D-scans van andere gebruikers kunt downloaden. Op de nieuwere iPhones kun je ook de Lidar-sensor gebruiken. Maar tenzij je van plan bent grote en niet-gedetailleerde oppervlaktes te scannen, raad ik dit niet aan.
  6. Blender Market – De perfecte plek om plugins, tools en 3D-modellen te kopen.
  7. Adobe Mixamo – Een website die gratis automatisch jouw 3D-character kan riggen.
  8. Sketchfab – Betaalde en gratis 3D-modellen
  9. Fspy – Een gratis tool om je 3D-camera te matchen met een foto.

Blender kun je downloaden via de officiële site, of via Steam. Via steam worden ook je gebruiksuren bijgehouden. Dat heeft verder nergens geen invloed op, maar dat is gewoon leuk om te kunnen zien! Zodra jij Blender een beetje onder de knie hebt, zijn er eindeloze mogelijkheden en kun jij je creativiteit op een hele nieuwe manier uiten!