De beste en goedkoopste van Nederland! | Vraag nu een vrijblijvende offerte aan | Tel: 026 311 44 66 | Email: info@adfoloyalty.nl

De beste en goedkoopste van Nederland!

Home E Blog E Maak je leven makkelijker met dit InDesign script!
Maak je leven makkelijker met dit InDesign script!
Koen Sweers

Je bent druk bezig in InDesign en wilt een achtergrond die de hele pagina vult. In eerste instantie lijkt het simpel: je pakt de hoekjes van het object en trekt ze naar de uiteinden van de pagina. Maar wanneer je dit dagelijks tientallen keren moet doen, kan het behoorlijk frustrerend worden. Vooral bij meterslange projecten waarbij je ook nog eens een paar millimeter afloop moet opvullen.

Gelukkig heb ik dé perfecte oplossing gevonden. Met dit handige script maak je met één druk op de knop je pagina (+ afloop) vullend!

Hoe werkt het script? Het script controleert eerst of er een geopend document is en vervolgens of er een selectie is gemaakt. Vervolgens wordt de eenheidsmaat gecontroleerd en wordt de paginagrootte inclusief afloop berekend. Daarna wordt de grootte van het geselecteerde object automatisch aangepast naar deze afmetingen.

Alsof dat nog niet genoeg is, heb ik ook een versie toegevoegd waarmee je alleen de marges van je pagina kunt vullen, ook dat kan soms handig zijn!

 

Installatie:

  1. Download beide scripts hier:

    InDesign Fit To Page/Marges Scripts (1,4 kB)

  2. Open InDesign.
  3. Ga naar ‘Venster > Hulpmiddelen > Scripts’.
  4. Klik met de rechtermuisknop op ‘Gebruiker’ en selecteer ‘Tonen in verkenner’.
  5. Sleep de gedownloade scripts naar de map ‘Scripts Panel’.

Nu vind je beide scripts in het Scripts-venster onder de map ‘Gebruiker’. Om een script uit te voeren, klik met de rechtermuisknop op het gewenste script en selecteer ‘Uitvoeren’. Zorg ervoor dat je een object hebt geselecteerd voordat je het script uitvoert.

Het is zo eenvoudig!

 

 

Sneltoets

Om het nog gemakkelijker te maken, kun je een sneltoets aan deze scripts toewijzen. Ga naar ‘Bewerken > Sneltoetsen’ en selecteer ‘Scripts’ bij ‘Productgebied’. Zoek vervolgens de twee nieuwe scripts in de lijst bij ‘Opdrachten’ en wijs ze een sneltoets toe naar keuze.